Pengaruh Penggunaan Dedak Sorgum (Sorghum bicolor L) sebagai Pengganti Dedak Padi terhadap Kecernaan Serat Kasar dan Lemak Kasar Ternak Babi Fase Grower
Effect Using of Sorghum Bran (Sorghum bicolor L) as Substitution Rice Bran in Ration on Digestibility of Crude Fiber and Crude Fat in Grower Landrace Crossbred Pigs
Keywords:
sorghum bran, crude fat, crude fiber, pigsAbstract
The purpose of this study was to determine the effect of using sorghum bran (Sorghum bicolor L) as a substitute for rice bran in rations on the digestibility of crude fiber (KcSK) and crude fat (KcLK) in growth stages of pigs. The material used consisted of 12 pigs aged 3 months with an average body weight of 35 kg and a Coefficient of Variation (KV) of 17.21%. This study used a randomized block design (RBD) with 4 treatments and 3 replications including R0: ration without sorghum bran (control), R1: ration with 10% sorghum bran as a substitute for rice bran, R2: ration with 20% sorghum bran as a substitute for rice bran, R3: ration with 30% sorghum bran instead of corn bran. The variables studied were consumption and digestibility of crude fiber and crude fat. The data obtained were analyzed using analysis of variance (ANOVA). The results showed that the treatment had a very significant effect (P<0.01) on the digestibility of crude fiber and crude fat digestibility. It was concluded that sorghum bran as a substitute for corn bran up to a level of 30% could be given to pigs
Tujuan dilaksanakannya penelitian ini untuk mengetahui pengaruh penggunaan dedak sorgum (Sorghum bicolor L) sebagai pengganti dedak padi dalam ransum terhadap kecernaan serat kasar (KcSK) dan lemak kasar (KcLK) ternak babi tahap pertumbuhan. Materi yang digunakan terdiri dari 12 ekor ternak babi berumur 3 bulan dengan bobot badan rata-rata sebesar 35 kg dan Koefisien Variasi (KV) sebesar 17,21%. Penelitian ini memakai Rancangan Acak Kelompok (RAK) dengan 4 perlakuan dan 3 ulangan meliputi R0: ransum tanpa dedak sorgum (kontrol), R1: ransum dengan 10% dedak sorgum pengganti dedak padi, R2: ransum dengan 20% dedak sorgum pengganti dedak padi, R3: ransum dengan 30% dedak sorgum pengganti dedak jagung. Variabel yang diteliti adalah konsumsi dan kecernaan serat kasar dan lemak kasar. Data yang diperoleh dianalisis menggunakan analisis ragam (ANOVA). Hasil penelitian menunjukkan, perlakuan berpengaruh sangat nyata (P<0,01) terhadap kecernaan serat kasar dan kecernaan lemak kasar. Disimpulkan bahwa dedak sorgum selaku pengganti dedak jagung sampai level 30% dapat diberikan pada ternak babi.