Pelatihan Pengolahan Telur Pindang bagi PKK dan KWT Desa Oelpuah, Kecamatan Kupang Tengah, Kabupaten Kupang

Authors

  • Ni Made Paramita Setyani
  • Tenang Universitas Nusa Cendana
  • Obed H. Nono Universitas Nusa Cendana
  • Arnoldus Keban Universitas Nusa Cendana
  • Kirenius Ully Universitas Nusa Cendana

Keywords:

Guava leaves, nutrition, shelf life, tannins, pindang eggs

Abstract

Pindang eggs are a traditional processed food product with a combination of salting and boiling using protein tanner. The aim of this training was to train PKK and KWT in Oelpuah Village, Central Kupang District, Kupang Regency, NTT processed eggs into pindang eggs. The training method consisted of three stages, namely the introduction, the preparation and the implementation to make pindang eggs. The result of the training was the PKK was able to follow the steps for making pindang eggs, where pindang eggs can increase the nutrition of eggs and shelf life of eggs that come from boiling herbs. Pindang eggs have a distinctive brownish color caused by the tannins contained in guava leaves. In conclusion, PKK and KWT had the skills to process the eggs into pindang egg products.

Author Biographies

Tenang, Universitas Nusa Cendana

Program Studi Peternakan, Fakultas Peternakan, Kelautan dan Perikanan

Obed H. Nono, Universitas Nusa Cendana

Program Studi Peternakan, Fakultas Peternakan, Kelautan dan Perikanan

Arnoldus Keban, Universitas Nusa Cendana

Program Studi Peternakan, Fakultas Peternakan, Kelautan dan Perikanan

Kirenius Ully, Universitas Nusa Cendana

Program Studi Peternakan, Fakultas Peternakan, Kelautan dan Perikanan

References

Adiguna, P., & Santoso, O. (2017). Pengaruh Ekstrak Daun Serai (Cymbopogon Citratus) Pada Berbagai Konsentrasi Terhadap Viabilitas Bakteri Streptococcus Mutans. Prananda Adiguna, Oedijani Santoso Jkd, 6(4), 1543–1550.

Angendari, M. D. (2015). Pemanfaatan Kulit Bawang Merah Sebagai Pewarna Kain Dengan Teknik Jumputan Menggunakan Mordan Tawas, Kapur, Dan Tunjung. Jurnal Pendidikan Teknologi Dan Kejuruan, 12(1), 35–46.

Dewi, S.U., P.Y. Saryana, & Nurjannah, R. 2013. Ekstraksi dan zat karakterisasi zat warna alami dari daun jambu biji serta uji potensinya sebagai pewarna tekstil. Jurnal F- MIPA UNY. 10(4): 14-15.

Handayani, R., & Marshall, N. (2018). Pembuatan Telur Pindang Dengan Penambahan Daun Jati (Tectona Grandis L. F.) Dan Daun Jambu Biji (Psidium Guajava L.). Fast- Jurnal Sains Dan Teknologi, 2(2), 34–42.

Harismah, K., & Chusniatun. (2016). Pemanfaatan Daun Salam (Eugenia Polyantha) Sebagai Obat Herbal Dan Rempah Penyedap Makanan. Warta Lpm, 19(2), 110–118.

Kurniawati, A. 2006. Formulasi Gel Antioksidan Ekstrak Daun Jambu Biji (Psidium guajava L.) dengan Menggunakan Aquapec HV-505. Skripsi. Jurusan Farmasi FMIPA. Universitas Padjajaran. Bandung.

Maryati, J., & Karmila. 2008. Pemanfaatan Daun Jambu Biji (Psidium guajava L.) sebagai Alternatif Pengawetan Telur Ayam Ras. Skripsi. Universitas Gajah Mada. Yogyakarta.

Salmanuddin, Wijaya, M., & Kadirman. (2019). Daya Terima Telur Pindang Dengan Penambahan Bubuk Daun Jambu Biji (Psidium Guajava Linn). Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian , 5(1), 49–55.

Sari, F., Kurniaty, I., & Susanty. (2021). Aktivitas Antioksidan Ekstrak Daun Jambu Biji (Psidium Guajava L) Sebagai Zat Tambah Pembuatan Sabun Cair. Jurnal Konversi, 10(1), 1–7.

Wijayanti, R., & Rosyid, A. (2015). Efek Ekstrak Kulit Umbi Bawang Putih (Allium Sativum L.) Terhadap Penurunan Kadar Glukosa Darah Pada Tikus Putih Jantan Galur Wistar Yang Diinduksi Aloksan. Jurnal Ilmu Farmasi & Farmasi Klinik, 12(1), 47–52.

Z. Wulandari, & I. I. Arief. (2022). Review: Tepung Telur Ayam: Nilai Gizi, Sifat Fungsional Dan Manfaat. Jurnal Ilmu Produksi Dan Teknologi Hasil Peternakan, 10(2), 62–68. Https://Doi.Org/10.29244/Jipthp.10.2.62-68

Downloads

Published

2023-10-11

How to Cite

Setyani, N. M. P. ., Tenang, Nono, O. H., Keban, A., & Ully, K. (2023). Pelatihan Pengolahan Telur Pindang bagi PKK dan KWT Desa Oelpuah, Kecamatan Kupang Tengah, Kabupaten Kupang. Jurnal Pemberdayaan Masyarakat Petani, 4(2), 657–661. Retrieved from http://publikasi.undana.ac.id/index.php/jpmp/article/view/p2054

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)